Türkiye’de televizyon seyretmek demek;
- Prime time’da izlenilen hiçbir filmin, dizinin, programın sonunu 10 dakika reklam beklemeden izleyememek demektir.
- Filmleri, dizileri, programları en heyecanlı yerlerinde reklamlarla kesilmeden izleyememek demektir.
- Üst üste 3 ayrı reklam kuşağını (toplamda 10 dakikadan fazla) birbiri ardına izlemek demektir.
- Program süresinden daha çok, reklam izlemek demektir.
- Reklam kuşaklarından sonra esas program başlamadan yine reklama maruz kalmak demektir.
- Programlarda abartılı tanıtıcı reklamlara şahit olmak demektir.
- Programlardan sonra reklam kuşağı başladığında ses seviyesinin 3 kat artırılması birlikte sürekli olarak ses kontrolü yapmak zorunda kalmak demektir.
- Yayınlarda “eşşolueşşek” sözünü bile sesi kesilmeden izleyememek buna rağmen sokakta 7 yaşındaki çocukların bile ana avrat küfür ettiğini duymak demektir.
- Yayınlarda sigara ve tütün mamullerinin içildiği sahneleri mozaiklenerek görmek, sigaraya başlama yaşının ilköğretim seviyesine indiğini bilmek demektir.
- Birbirinin aynısı, basit senaryolu ve kötü oyunculuk sergilenen dizilere maruz kalmak demektir.
- Dört bölümde bitecek dizilerin 92 bölüm çekildiğini görmek demektir.
- Gerçekten kaliteli ve izlenebilecek dizilerin iki haftada yayından kaldırıldığını bilmek demektir.
- Aynı anda birçok kanalda seviyesi yerin dibinde seyreden magazin programlarına rastlamak demektir.
- İzlenme oranı yüksek programların çakmasının, anında başka kanallarda çıkması demektir.
- İnsanların birbirleriyle evlendikleri programları birçok kanalda görmek demektir.
- Magazin haberlerini sürekli olarak bir şarkıya bağlayarak verme ihtiyacını hissetmek demektir.
- Yarışma programlarında son derece sulu (daha başka ifade etmek lazım ama neyse) bir dış sesi duymak zorunda kalmak demektir.
- Star, şampiyon çıkarma mottosuyla düzenlenen yarışmalarda kazananların genellikle yarışma bittikten sonra ortadan kaybolduğunu görmek demektir.
- Sürekli olarak aynı dizi ve programların tekrarına rastlamak demektir.
- Ana haberlerin birkaç gündem haberinden sonra magazine bağlanmasına katlanmak demektir.
- Haber sunucularının ana habere sonlandırırken masaya oturmasına ya da stüdyoyu yürüyerek terk etmesine anlam verememek demektir.
- “Ben hiç izlemiyorum”, “Bizde sadece belgesel açık” replikleriyle sıklıkla karşılanmasına rağmen sosyal medyada en çok konuşulanların dizi ve yarışma programları olması demektir.
Yorum ekle