Listen Radio Groove Mix

Embed videolar YouTube görüntülenme sayısını etkiler mi?

Embed videoların YouTube görüntülenme sayısını etkileyip etkilemediği sıklıkla akla gelen bir soru. YouTube algoritması izlenme sayılarını nasıl görüntülüyor? Web sitenize ya da başka sitelere videonuzu embed etmeniz (yani bir kod ile bir web sayfasına yerleştirmeniz ve kaynak olarak YouTube’u kullanmanız) videolarınızın izlenme sayısını artırabilir mi?

YouTube'da embed koduna böyle ulaşılıyor.
YouTube’da embed kodu

Hemen cevap veriyorum bu soruya. Evet, YouTube videolarınızı başka sitelere embed etmeniz izlenme sayısını artırır. Ancak bazı şartlarla. Gelin ilk önce, embed ettiğiniz videoların başka sitelerde izlenmesinin neden YouTube’a izlenme sayısı olarak yansımayabileceğini açıklayayım.

Embed videoların izlenmesi hangi sebeplerle YouTube izlenmesi olarak sayılmayabilir?

  • Embed yani gömülü videoyu otomatik oynatma seçeneğiyle web sayfanıza yerleştirirseniz, video izlemeleri sayılmayabilir. Bu konu hakkında hâlâ çelişkili bir durum söz konusu. Ancak genel olarak video embed edilirken otomatik oynatılan video seçeneğinin ne YouTube ne de kullanıcılar tarafından sevildiğini söyleyebiliriz. O yüzden siz siz olun videoları embed ederken otomatik oynatma seçeneğini kullanmayın.
  • İçeriği siz yüklediyseniz ve izlemeyi siz yapıyorsanız izlemeler sınırlı bir şekilde sayılır. YouTube videonun sizin tarafından mı, başkası tarafından izlendiğini bilemez. Ancak sürekli sayfayı tazeleyerek (refresh) izlenmeyi artırmaya çalışırsanız, YouTube bunu hemen anlar ve bu görüntülenmeleri saymaz.
  • Aynı kullanıcılardan kısa bir sürede gelen ve sürekli tekrarlanan izlemeler de sayılmaz. Tekrarlanan görüntülemeler, eğitim ve müzik videolarında YouTube tarafından kabul edilebilir. Ancak genellikle bunlar da tek bir oturum olarak sayılır. Kullanıcı videoyu her görüntülendiğinde sayfayı yeniden yüklerse, YouTube kullanıcının sistemi kandırdığına karar verir ve yeni görüntülenmeleri saymaz.
  • Bilinen ve YouTube tarafından spam olarak görülen IP’lerden gerçekleştirilen görüntülemeler sayılmaz. Fiverr gibi freelance çalışanlarla, hizmet almak isteyen kişileri buluşturan sitelerden yüzlerce görüntülenme satın almak mümkün. Bu satın aldığınız görüntülenmeler başta YouTube izlenme sayınıza etki etse de, YouTube bir süre sonra durumu çakar ve izlenme sayılarınızı geri alır.
  • Robotlardan gelen izlemeler sayılmaz. Daha fazla görüntülenme sayısı için programlanmış bir robot ya da arama motorlarının tarayıcı robotları görüntülenme sayınızı etkilemez. Başta etkilese bile sonradan bu izlemeler yok olur.
  • Gömme kodunun bozulduğu sitelerdeki görüntülemeler sayılmaz. Videonuzun gömme kodunda sorun varsa, örneğin videonuz kısmen yükleniyorsa ve kullanıcı videonun çalışması için sayfa yenileme yapıyorsa bu görüntülenmeler sayılmaz. Videonun görüntülenmesinin sayılması için tamamen yüklenmesi ve sorunsuz çalışması gerekir.
  • Bazı kullanıcılar web tarayıcılarının sitelerine göndereceği verilere kısıtlama getirebilir ve onların yaptığı görüntülemeler sayılmayabilir. Kullanıcılar bunun için tarayıcılarına bazı eklentiler yükler. Bu durumda, YouTube’a giden bilgiler kısıtlanacağı için bu izlemeler de sayılmaz.




İzlenme sayısında 300 eşiği

YouTube video izlenme sayınız 300’e ulaştığında, videonuzun görüntülenme sayısını anlık olarak güncellemeyi bırakır. Bunun sebebi, videonun izlenme sayılarını analiz etmeye ve herhangi bir usulsuzluk var mı diye denetlemeye başlaması. Bu bekleme süresi YouTube’un video sıralama algoritmasının doğru olarak çalışması ve kayıtların doğru olarak tutulmasına yardımcı olur. İzlenme sayısının dondurulması, videoya ve YouTube’a gelen trafiğe göre günler ya da haftalar sürebilir. Video aramaları Google’ın algoritması kadar karışık ve kusursuz değil. Video izlenme sayıları, Google için de bir anlam ifade ediyor elbette, ancak YouTube aramaları kadar etkisi yok.

YouTube’un ise, video izlenme sayısı sayısı dışında videoyu aramalarda ve sitede ön plana çıkarmak için çok az sayıda kalite ölçüsü var. YouTube aramasında videonun kalitesinden çok izlenme sayısı önemli. Çünkü YouTube algoritmasında video kalitesi ve içeriği hakkında analiz yapıp sıralama değerini belirlemek yerine, görüntülenme sayılarını en doğru şekilde ölçerek spam yapan kullanıcılarla mücadele etme yöntemini seçti.

Kötüye kullanım olmadan görüntülenme sayısını artırmanın önemi

Görüntülenme sayısının YouTube’da videonuzu ön plana çıkması için önemli olduğunu söyledim. Yüksek bir sıralama elbette Google’da videonuzu arama sonuçlarında daha önde gösterecek. Bu sebeple video izlenme sayınızı artırmaya çalışmak sizin için doğru bir hareket.

Videolarınızın izlenme sayısının artırılması, para kazanmanız için de önemli. Çünkü YouTube’da 1.000 abone sayısını geçtiğinizde iş ortağı olursunuz ve eğer gerekli izinleri ve ayarlamaları yaparsanız videonuzda reklamlar gözükmeye başlar. Örneğin Google Adsense reklamları. Google Adsense reklamlarını videolarınızda göstermek için Adsense’e kayıt olmanız gerekiyor. Bu reklamlar, her ödeme döneminde size video görüntülenme sayınıza bağlı olarak sabit bir tutar ödeme yapılmasını sağlıyor. Yani, daha fazla görünüm eşittir daha fazla para demek. Görünüm dışında videonuzun niş olması ve güçlü anahtar kelimeler kullanmanız da para kazanabilmeniz olmazsa olmaz.

YouTube’da izlenme sayınızı artırmak için neler yapabilirsiniz?

  • Videolarınızı SEO için optimize edin. Videonun başlığına ve açıklamasına mutlaka SEO teknikleri uygulayın. Açıklamaların içinde web sitenizin bağlantısını eklediğinize emin olun. Video için altyazı oluşturun ve ekleyin. Böylece YouTube’un videonuzun içeriğini daha iyi anlamasını sağlayabilirsiniz.
  • İlgi çekici içerikler bulun. YouTube için mutlaka ilgi çekici içerikler bulmaya çalışın. İzlemeye değer videolar yapmaya çalışın.
  • Kullanıcıların sizi keşfetmesini sağlayın. Videolarınızın sonuna mutlaka kanalınızı tanıtan ve kullanıcıların abone olmasını teşvik eden ekranlar yerleştirin. Bunu YouTube’da video düzenleme ayarları içinden yapabilirsiniz. Mutlaka oynatma listeleri kullanın. Ve linkler kullanırken, videonuz oynatma listesinin ilk videosu olsa bile direkt olarak onun linkini vermek yerine oynatma listesinin linkini verin.
  • İzleyicilerinizle etkileşim içinde olun. Nihayetinde YouTube bir sosyal medya platformu. Kullanıcılar sadece video izlemez. Yorum yapar, birbirleriyle ve sizinle konuşur. O yüzden gelen yorumlara asla kayıtsız kalmayın. Her yoruma cevap vermeye çalışın.

Artık, videolarınızı başka sitelerde yayınlarken yani embed ederken, video izlenmelerin hangi durumlarda sayılıp sayılmayacağını biliyorsunuz. Embed ettiğiniz videoların web sitesindeki izlenmelerinin sayılıp sayılmadığı mutlaka kontrol edin. Değillerse gömme kodunuzu değiştirin ve eski sitil gömme kodu kullanmayı deneyin. Çünkü bazen yeni tarzdaki gömme kodu düzgün çalışmayabiliyor.

Videolarınızı web siteniz varsa mutlaka içine gömün. İçeriğinize mutlaka Facebook, Pinterest ve Twitter’dan link verin. Videolarınızı daha fazla izlettirmek için elinizden geleni yapın. Videoları paylaşırken, ilgi görmeleri için ilgi çekici metinler yazdığınızdan emin olun.

4 yorum

Bir Yorum Yazın

  • Aslında başlıktaki sorunun cevabı tek kelime: artırır 🙂

    Oldukça kapsamlı bir yazı olmuş. yaının başlığı YouTube’daki Geçersiz görüntülemeler filan olsa daha doğru olurmuş.

  • I did not know that using the auto play would take away from the view counts of a video. I have embeded many videos on my site before and never paid attention to the views. It does help with traffic if you do use some form of video on your post.
    Thanks for the information.
    John

Cemal Alp Solak

İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri 2004 Mezunu, Eski Gazeteci, blogger, iletişim ve dijital pazarlama uzmanı... PHP ve WordPress sevdiği konular...