Listen Radio Groove Mix

Artırılmış Gerçeklik dijital pazarlamada giderek güçleniyor

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality), marka imajımızı oluştururken kullanabileceğimiz bilgi teknolojileri temelli iletişim araçlarından biri. Şu ana kadar bununla ilgili başarılı uygulamalar oldu. Birkaç yıl içindeyse Artırılmış Gerçeklik, dijital pazarlamacılar tarafından bugünden çok daha fazla kullanılacak. Bu teknolojinin ekonomik potansiyelini Ikea Place, Snapchat ve Pokémon Go şu ana kadar gösterdikleri performansla açıkça ortaya koydu. Newcastle merkezli dijital pazarlama ajansı Flow Digital‘in bu konuyla ilgili araştırmasını buradan okuyabilirsiniz.

Her yer müşterinin birebir deneyimleme yaptığı mağazalara dönüşebilir

Artırılmış Gerçeklik Pokemon Go Raid
Pokémon Go 2016 yılında 750 milyondan fazla indirildi

Biraz kavramdan bahsedelim. Artırılmış Gerçeklik, bilgisayar tarafından oluşturulan görüntülerin, kullanıcının  dünya görüşü ile üst üste getirildiği uygulamalara deniliyor. Örneğin, bir giyim firması Facebook, kendi web sitesi ya da mobil cihazlar için ürettiği bir kıyafet deneme uygulamasıyla, giysilerini müşterilerine çok uzaklardan deneme yaptırarak satabilir. Artırılmış Gerçeklik birçok endüstriye fayda sağlayacak olsa da en büyük artılarını şüphesiz e-Ticaret alanına göreceğiz. Ürünlerini rakiplerinden daha üstün şekilde sergileyen firmalar, bu alanda büyük fark yaratacak. Online satışlarda artış olması muhtemel. Artırılmış Gerçeklik, hâlâ birçok marka tarafından el değmemiş bir teknoloji, ancak Pokémon Go oyununun 2016 yılında 750 milyondan fazla indirme ile dünyanın en popüler uygulaması olduğunu hatırlatalım.

Artırılmış Gerçeklik ile ilgili rakamlar ne diyor?

Bosch ve Artırılmış Gerçeklik
Bosch ve Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış Gerçeklik alanına markaların yatırımları giderek artıyor. 2020’de Artırılmış Gerçeklik kullanıcılarının sayısının 1 milyarı aşması bekleniyor. Potansiyele bakar mısınız? Artırılmış Gerçekliğin kardeşi Sanal Gerçekliğe oranla dört kat fazla kullanılacağını düşünmek muhtemel. Şu an bu satırları okuyan büyük şirketlerin pazarlama bölümlerinde çalışan yöneticilerin bu potansiyeli görünce, gözlerinin yemyeşil olduğuna eminim.

Pahalı bir teknoloji

Artırılmış Gerçeklik teknolojisini kullanan IKEA Place uygulaması
Artırılmış Gerçeklik teknolojisini kullanan Ikea Place uygulaması

Yukarıdaki satırlarda dediğim gibi bu teknoloji şu an birkaç marka tarafından başarıyla kullanılıyor. Örneğin dünyanın en büyük mobilya ve ev dekorasyon mağaza zinciri olan Ikea‘nın Place uygulaması, kullanıcılara oturdukları yerden alacakları mobilyaların evlerinde nasıl gözükeceğini görme şansı sunuyor. Daha ucuz bir uygulamadan bahsedelim bu sefer. Amerikan makyaj ve bakım ürünleri üreticisi Estée Lauder, Facebook Messenger sohbet botlarını kullanarak, kullanıcıların makyaj ürünlerini anında denemesini sağlıyor. Bu teknoloji de Ikea’nın benzeri uygulamalar yapmak oldukça pahalı.  Öyle 20.000 – 30.000 TL veriyim bir uygulama yaptırayım zihniyetiyle işin içinden çıkamazsınız. O yüzden size getireceği yararları iyice düşünerek bu işe adım atmalısınız. Ya da Estée Lauder gibi daha ucuz yollu çözümleri denemelisiniz.

Avantajları neler?

Artırılmış Gerçeklik lokasyon bazlı uygulamalar
Artırılmış Gerçeklik lokasyon bazlı uygulamalar için büyük fırsatlar sunuyor

Reklam harcamaları markaların en büyük masrafları arasında. 2017 yılında dünya çapında markalar reklam harcamalarına 126 milyar TL’den fazla para harcadı. Ancak henüz Artırılmış Gerçeklik bu dev pastadan pay almadı. Bu alandaki reklam eksikliği ve bu teknolojinin reklam ajanslarına yaratıcılıklarını ortaya koyma şansı vermesi en büyük avantaj olacak. Örneğin, eskiden ürünler için statik reklamlar hazırlayan ajanslar, tüketicilerin satın alma dürtülerini anında harekete geçiren birbirinden renkli kataloglar tasarlayacak. Artık sadece ürünlerin bilgileri verilmeyecek, tüketicinin evinde direkt olarak o ürünün nasıl duracağı ya da alacağı elbisenin bedenine olup olmayacağı anında gösteren birçok reklamla karşılaşacağız yakın gelecekte. Marka ile tüketici arasındaki etkileşimin artması da tabii ki, daha fazla sonuç alınan reklam çalışmaları yapılmasını sağlayacak. Black Mirror dizisini izleyenler bilirler. Bir bölümünde ev satarken müşteri tamamen oturacağı evde sevgilisiyle geçirileceği vakit ona gösteriliyordu. Ya da sokaktan geçerken reklam panosu, o kişinin görüntüsüyle direkt olarak karşısındaki kişiyi hedefleyen reklamlar gösteriliyordu. Bu bir bilim kurgu dizisi ama inanın çok öte bir zamandan bahsetmiyorum.

Artırılmış Gerçeklik teknolojisini nasıl kullanabilirsiniz?

Artırılmış Gerçeklik ve Tarih
Artırılmış Gerçeklik tarih ve kültüre olan yolculuklarınızı daha anlamlı kılabilir

Video içerikler Artırılmış Gerçekliğin en yaygın kullanım alanlarından biri. YouTube, Snapchat ve Facebook‘ta günlük 22 milyondan fazla video izleniyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Düzenli video içeriklerinde kullanıcıların dikkati ancak birkaç saniye çekilebilirken, Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle ilginin 50 saniyelere çıkarılması mümkün. Benzer şekilde bu teknolojiden sosyal medya platformlarında, marka iletişiminizi güçlendirmek için yararlanabilirsiniz.

Satın almak için sadece küçük bir motivasyona ihtiyaç duyan tüketiciler, Artırılmış Gerçeklik ile çok daha kolay ikna edilebilecek. Birçok marka sahne arkası iletişimi iyi beceriyor. “Biz şeffafız, üretim sürecimiz gayet şeffaf, gelin bizi üretimden teslimat aşamasına kadar gözlemleyin” demekten kaçınmıyorlar. Bu şeffaflık ve samimiyet de onlara artı olarak dönüyor. Artırılmış Gerçeklik işte bu tarz şirketlere örneğin bir restorana, müşteriler daha restorana adımını atmadan, yaşayacakları deneyimi kilometrelerce öteden göstermede yardımcı olabilir.

Sonuç

Artırılmış Gerçeklik ile gelecek
Bu size Black Mirror dizisini hatırlattı değil mi?

Dijital pazarlama dünyası sürekli olarak gelişiyor ve her sene yeni teknolojiler hayatımıza giriyor. Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin de trendler arasına iyice girerek, birkaç yıl içinde çok daha yaygınlaşması ve uzun ömürlü olması kuvvetle muhtemel. Pazarlama stratejilerinizde bu teknolojiyi dikkate almanız gereken dönemlere girdiğimizi söyleyebilirim.

Snapchat e-ticaret’e girdi. Okumak için tıklayın.

Yorum ekle

Bir Yorum Yazın

Cemal Alp Solak

İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri 2004 Mezunu, Eski Gazeteci, blogger, iletişim ve dijital pazarlama uzmanı... PHP ve WordPress sevdiği konular...